Allicon deltar i forskning kring framtidens kommunikationssystem
"Våra kunder efterfrågar allt mer intelligenta lösningar, och genom att vara med i NextG2Com får vi möjlighet att ligga i framkant av denna utveckling," säger Mickael Lauritsen på Allicon.
Allicon kan nu stolt berätta att vi deltar i NextG2Com, som är ett kompetenscentrum inom framtida avancerade kommunikationssystem.
– Min förhoppning är att samarbetet ska leda till innovativa lösningar som kan stärka svensk konkurrenskraft inom kommunikationsteknologi, säger Mickael Lauritsen.
Lunds universitet är det som står bakom det nystartade projektet NextG2Com, som innefattar framtidens kommunikationssystem som integrerar trådlös kommunikationsteknik och nätverk, programvara, data och säkerhet genom relevanta tillämpningsområden. Inför lanseringen tog vi tempen på Mickael Lauritzen från Allicon.
Berätta – varför valde ni att gå med i projektet?
– För oss på Allicon var det ett naturligt val. Som ett företag som arbetar med avancerade kommunikationslösningar ser vi enorm potential i övergången från dagens stationära pipeline-system till mer flexibla plattformar. Särskilt intressant för oss är arbetet med distribuerade MIMO-system och maskininlärning.
Just det här med maskininlärning är en central del av projektet. Hur ser ni på Allicon på möjligheterna att integrera ML i nästa generations kommunikationsinfrastruktur?
– Vi ser det som avgörande för framtiden. Våra kunder efterfrågar allt mer flexibla och intelligenta lösningar, och genom att vara med i NextG2Com får vi möjlighet att ligga i framkant av denna utveckling. Särskilt spännande är möjligheterna inom 6G-området.
Kan du utveckla lite kring Allicons roll i forskningstemat kring 6G-kommunikation och beräkningsinfrastruktur?
– Vi kommer främst fokusera på hur vi kan optimera resurshantering i komplexa radiomiljöer genom maskininlärning. Det handlar mycket om att hitta den rätta balansen mellan prestanda, tillförlitlighet och energieffektivitet.
Vad ser du som de största utmaningarna i projektet?
– Den största utmaningen blir nog att säkerställa att de teoretiska framstegen verkligen kan implementeras i praktiken. Men det är just därför samarbetet mellan akademi och näringsliv är så viktigt – vi på Allicon bidrar med vår praktiska erfarenhet medan universitetet står för den teoretiska grunden.
Vilka konkreta resultat hoppas ni se från projektet?
– Vi ser fram emot att utveckla nya algoritmer och strategier för resursallokering i distribuerade antennsystem. Men framförallt hoppas vi att detta samarbete ska leda till innovativa lösningar som kan stärka svensk konkurrenskraft inom kommunikationsteknologi.
Slutligen, hur ser du på framtidsutsikterna för NextG2Com?
– Jag är mycket optimistisk. Med den breda kompetens som finns i konsortiet och det starka engagemanget från alla partners tror jag att vi kommer att se många spännande innovationer komma ut från detta projekt. För oss på Allicon är det särskilt värdefullt att få vara med och forma framtidens kommunikationsinfrastruktur tillsammans med andra ledande aktörer.
Projektet NextG2Com, som leds av Lunds universitet, kommer att pågå under flera år och förväntas leverera viktiga bidrag till utvecklingen av nästa generations kommunikations- och beräkningsinfrastruktur. Genom samarbetet mellan akademi och näringsliv skapas en stark plattform för innovation och utveckling – ett område som är mycket viktigt för Allicon.
Vill du veta mer?
Varmt välkommen att kontakta oss!
Andreas Boo, vd Allicon
andreas.boo@allicon.se
073-425 45 66