Magnus Meyer: USA-valets påverkan på fastighetssektorn – och trenderna 2025

"Jag tycker mig se lite av ett brutalt uppvaknande hos många fastighetsägare då hyresgäster generellt sett ställer allt högre krav," säger Svevias styrelseordförande Magnus Meyer.

Vilka är trenderna inom bygg- och fastighetsbranschen inför 2025? Och hur kan USA-valet komma att påverka fastighetssektorn? Svevias nya styrelseordförande Magnus Meyer ger i ett samtal med Allicons vd Andreas Boo sin framtidsspaning.
– Fastighetsägare måste ta offensiva grepp för att slippa tomma kontor.

Han har lång erfarenhet från ledande roller inom teknik-, arkitektur- och fastighetsbranschen och blev i juni i år styrelseordförande för Svevia, som bygger och sköter vägarna och infrastrukturen i Sverige. Magnus Meyer, som även är styrelsemedlem i Allicon sedan 2022, ger nu sin spaning på trenderna inom bygg- och fastighetsbranschen 2025 – och belyser riskerna med tomma kontor.

Vad ser du för trender?
– Om vi kikar på nuläget ser vi att den akuta krisen som många fastighetsbolag befunnit sig i och som krävt många åtgärder nu har lugnat ner sig. Kapitalmarknaden fungerar återigen och räntorna går ned. Å andra sidan ställs man i fastighetssektorn inför en operativ utmaning, med en kontorsmarknad som är jättetuff. Covid har lett till att många stora kontorshus i framför allt ytterstadsområdena står tomma, då många fortsatt jobbar hemifrån. Det har vidare lett till att många företag flyttat in till mindre lokaler men i bättre lägen. Därmed står fastighetsbolagen inför ökad konkurrens och en annan, mer långsiktig utmaning – har man rätt erbjudanden för sina hyresgäster?

Finns det alltså risker med ett överutbud av kontor – och vad händer med dem?
– Problemet är att i många kontorsområden är det ur ett stadsutvecklingsperspektiv svårt att bygga om kontoren till bostäder. Ett bostadshus i ett utpräglat kontorsområde erbjuder inte alltid bra boendemiljöer, även om bostäderna i sig skulle kunna bli okej. Men det finns möjligheter även i utpräglade kontorsområden, exempelvis Kista, som har ett fantastiskt kommunikationsläge med massor av byggbar mark som möjliggör att bostäder kan planeras in i befintlig struktur. Jag tror dock att det viktigaste är att jobba mycket mer med erbjudandet till kontorshyresgäster.

Vad är din spaning på hybridmodellen framåt?
– Min spaning är att det successivt kommer tillbaka mer folk till kontoren – av olika skäl. Det är svårare i globala storstäder som London eller New York, där man pendlar i många timmar. I Sverige är det ganska billigt att transportera sig kommunalt och det går ganska fort. Bolagen vill ha tillbaka personalen på kontoren, och personalen vill också komma tillbaka. Sen gäller det såklart inte alla. Den allmänna trenden går dock åt att sakta men säkert att fler kommer tillbaka till kontoret.

Vad har hyresgäster för krav på kontor vad gäller uppkoppling och säkerhet?
– Jag tycker mig se lite av ett brutalt uppvaknande hos många fastighetsägare då hyresgäster generellt sett ställer allt högre krav. Om man jämför med hållbarhetsdimensionen, kom ju för några år sedan miljöcertifieringar på fastigheter och det ledde i sin tur till att hyresgästerna själva började ställa den typen av krav på fastighetsägaren. Jag tror det kommer komma samma typ av krav vad gäller säkerhet och teknik också. Vem vill hyra in sig i en fastighet som inte klarar hållbarhetskrav och som uppvisar säkerhetsbrister. Det tror jag kommer accentueras.

Så du tror även att kraven på att hyra in sig en fastighet med säker digital infrastruktur kommer öka?
 – Absolut. Många svenska myndigheter och företag har nya krav på sig nu som gör att de inte kan sitta var som helst, och inte ha vilka grannar som helst. Man vill ha egen kontroll över säkerhetsdelarna. Det här innebär möjligheter för aktörer som levererar robusta operatörsoberoende lösningar såsom Allicon – att man identifierar företag och sektorer som är framsynta.

Magnus Meyer avslutar:

– Nato har sju baskrav som de ställer på medlemsländer, bland annat att man ska säkerställa ”robust och säker kommunikation”. Vi kommer få se under många år framöver att det investeras i just robust och säker kommunikation. I decennier framåt kommer vi se satsning på robusthet för att säkra att man även i en krissituation ska kunna ha ett fungerande liv och arbete. Successivt kommer dessa frågor bli allt viktigare och kommer mogna in i företag och myndigheter, och där spelar Allicon en tydlig roll.

Vill du veta mer?

Varmt välkommen att kontakta oss! 

Andreas Boo, vd Allicon
andreas.boo@allicon.se
073-425 45 66

Föregående
Föregående

Conscia: ”Största cyberhotet i fastigheter är gammal utrustning”

Nästa
Nästa

Allicon deltar i forskning kring framtidens kommunikationssystem