Säkerhet och AI-styrning i fokus under 2024 för Stephan Begic, IT-chef på Stena Fastigheter
Med ökande krav på uppkoppling från hyresgäster, samhälle och omvärld står fastighetsbranschen inför nya utmaningar. För att belysa förändringsbehovet genomför Allicon en intervjuserie där vi lyssnar in nyckelpersoner i branschen.
Stena Fastigheter, ett av Sveriges största familjeägda fastighetsbolag med över 27 000 lägenheter och 2 400 kontor i de största städerna, är en framåtlutad aktör inom fastighetsbranschen när det kommer till införandet av nya digitala lösningar. Redan 2018 ingick Stena Fastigheter och Allicon ett samarbete där Allicon fick uppdraget att uppgradera Stena Fastigheters kommersiella bestånd med strukturerade fiberfastighetsnät för framtidens tjänster.
Vi ringde upp Stephan Begic, IT-chef på Stena Fastigheter, för att höra hans reflektion om samarbetet och spaningar på branschen.
Ett strategiskt beslut att välja Allicon
Christian Wictorin, Affärschef på Allicon: Nu är det snart sex år sedan vi inledde vårt samarbete och vi har ju rullat ut vår lösning i en stor del av ert kommersiella fastighetsbestånd samtidigt som vi gemensamt utvecklat vårt samarbete. Känner du att ni tog rätt beslut att samarbeta med oss och hur upplever du att samarbetet har fungerat genom åren?
Stephan Begic: Vi är väldigt nöjda med att vi tog det beslutet och vi tycker att vårt samarbete fungerar väldigt bra! För oss var det ett strategiskt beslut att välja Allicon då vi inte ville ha en massa parallella nät i våra kommersiella fastigheter. Med ett strukturerat fastighetsnät har vi skapat förutsättningar för en robust infrastruktur för våra hyresgäster men även för vårt eget tekniska nät. Dessutom fick vi med Allicon ett bra affärsupplägg för att hantera konnektivitet i våra kommersiella fastigheter vilket vi uppfattade saknades på marknaden.
Tidigt ute med strukturerade tekniska nät
CW: Tack för den fina feedbacken Stephan! Det har ju hänt en hel del i omvärlden sedan vi 2018 påbörjade vårt samarbete. Ser du att Stena Fastigheters utmaningar har förändrats under den här tiden?
SB: Det har det absolut. Konnektivitet i fastigheterna har hela tiden varit en strategisk fråga för oss. Vi var tidigt ute med våra strukturerade tekniska nät för egen förvaltning av fastigheterna vilket gett oss en robust infrastruktur som vi sedan kunnat addera tjänster ovanpå.
När är vi inne i arbetet med nästa generation av våra tekniska nät där mycket av fokuset ligger på att addera en högre säkerhet kopplat till att förebygga de sårbarheter som uppstår när vi blir allt mer beroende av uppkoppling inom allt fler tillämpningar.
AI-styrning för bättre inomhusklimat och energibesparingar
CW: Mycket spännande. Har du några konkreta exempel som du kan dela med dig av?
SB: Hållbarhet är en ledstjärna och vi arbetar mycket med att på ett smartare sätt hantera energifrågan i våra fastigheter vilket gör att vi investerar och rullar ut olika energirelaterade lösningar som alla behöver vila på en robust, säker och tillgänglig konnektivitet. Det handlar till exempel om lösningar för solpaneler och energilagring i anslutning till våra fastigheter för att bli allt mer självförsörjande på energisidan samt tjänster och infrastruktur för att underlätta laddning av elfordon.
Vi var även tidigt ut med AI vilket har ökat vårt behov att samla in data från allt fler mätpunkter. Vi har i dagsläget rullat ut AI-styrning av fjärrvärmen till 90% av vårt bestånd. En smart algoritm tillsammans med mätdata och prognostisering ger en jämnare uppvärmning vilket gör att hyresgästerna får ett bättre inomhusklimat samtidigt som vi sparar energi och genom det pengar.
Robust, säker och tillgänglig konnektivitet en förutsättning
CW: Verkligen intressant och inspirerande att höra om ert angreppssätt. Vad blir ert stora fokus under 2024?
SB: Under 2024 är det verkstad som gäller. Vi går från ord till handling i många av de projekt vi förberett för utrullning. Det är viktigt att se helheten för att kunna skala upp. Stena Fastigheter har valt ett industriellt angreppsätt där vi implementerar lösningar som vi från början vet går att skala upp. Detta kräver att vi fortsätter bygga ut en robust infrastruktur för insamling av data där vi också behöver hitta rätt mix av trådade lösningar som kompletteras av trådlösa alternativ längst ut.
Detta ställer som tidigare nämnt också högre krav på vårt säkerhetstänk där vi under 2024 uppgraderar vårt befintliga nät med högre säkerhet bland annat i form av att vi segmenterar upp näten på ett nytt sätt.
CW: Spännande, det ska bli kul att följa! Vad är dina spaningar kring branschens utmaningar framåt när det gäller teknisk förvaltning och implementering av proptech-lösningar?
Allicons modell börjar bli en standard
SB: Jag tycker att vår bransch håller ett högt tempo och med ett bra fokus just nu vilket är inspirerande. Utmaningen ligger i att balansera nya uppkopplade lösningar med dels ett angreppssätt för att säkerställa hög tillgänglighet över tid, dels med en plan för hur det ska fungera om när vi får avbrott i någon del av kedjan. Det krävs mod för att genomdriva de här förändringarna samt en förståelse inom hela bolaget att genomförandet är en strategisk fråga.
CW: Som en sista fråga – har du några medskick till oss eller dina branschkollegor?
SB: Vi är ju en bransch där det sker många transaktioner vilket gör att jag hoppas på att vi gemensamt i branschen kan driva standardisering inom de olika segmenten. Här ser jag t.ex.er (Allicons) lösning med strukturerade fastighetsnät, vilken allt fler kommersiella fastighetsbolag nu använder sig av, som ett bra exempel som börjar bli en standard.
Ett annat viktigt område som vi hoppas på är ju att marknaden ska kunna enas om en fungerande modell för 5G multi-operatörsnät inomhus då efterfrågan finns och ökar i takt med att vi bygger fler och alltmer energitäta fastigheter där mobilmottagningen är en stor utmaning.
CW: Verkligen intressant. Stort tack för pratstunden!
SB: Detsamma! På återhörande
För mer information, vänligen kontakta:
Andreas Boo, vd Allicon
andreas.boo@allicon.se
073-425 45 66