Conscia: ”Största cyberhotet i fastigheter är gammal utrustning”
Lars Cederholm, CTO på Conscia.
Fastighets-IT har stor utvecklingspotential vad gäller att leverera säkra och robusta tjänster, eftersom hotbilden ständigt ökar. Det menar Lars Cederholm, CTO på Conscia, som blev Cisco Partner of the Year 2024.
– En stor utmaning för fastighetsnäten är ofta det stora antalet olika typer av brukare.
Allicon och Conscia samarbetar genom att kombinera sina expertområden för att leverera heltäckande lösningar inom nätverk, säkerhet och IT-infrastruktur. Lars Cederholm, CTO på Conscia, har över 25 års erfarenhet av att skapa och hantera nätverks- och säkerhetslösningar anpassade för slutanvändarnas behov. I en intervju med Allicon berättar han om sina tankar kring dagens cyberhot – och vilka som är de största utmaningarna för säkerheten i en fastighet.
Vilka är de största säkerhetshoten som du ser påverkar verksamheter idag?
– Både företag och fastigheter har många liknande cybersäkerhetshot, men det som skiljer fastigheter mot andra verksamheter är att du levererar tjänster till andra. Du måste hantera och skydda fastighets-IP, kameror och annat som levereras in i fastigheten av olika underleverantörer. På kontorshotell finns ofta öppna wifi och då behöver man ha olika säkerhetsmekanismer som klarar den typen av användare, särskilt om man har öppna gäst-wifi. Sammantaget behövs moderna, flexibla säkerhetslösningar och en kvalitativ infrastruktur, som vi och Allicon erbjuder.
Vilka är säkerhetsutmaningarna för ett fastighetsnät?
– En stor utmaning i ett fastighetsnät är att det ofta är flera olika typer av brukare, allt från öppet internet i delade kontorsytor till enskilda företag som har en hel våning. Här finns ofta parallella nät där det gäller att kunna erbjuda mycket flexibilitet. Jag ser en stor utvecklingspotential vad gäller säkerhet och det största hotet skulle jag säga är gammal utrustning, som fastighets-IT som inte följer den senaste standarden och som i praktiken innebär enklare enheter utan intelligens.
Hur kan man bli säkrare?
– På Conscia jobbar vi med något som heter device-portaler, där du som underleverantör in i en fastighet måste registrera dig i ett visst segment för att nå en kamera eller dylikt. På så sätt blir fastighetsnätet säkrare när man har kontroll över vem som har tillgång till vad.
Vad finns det mer man kan göra för att undslippa att nätet hamnar i fel händer?
– Något många inte pratar om men som är en viktigt del i säkerheten kring fiberfastighetsnätet – är automation. Med det menas att du har lösningar som är automatiserade när det gäller konfigurationer och uppdateringar. Automationen säkerställer konsekventa konfigurationer, vilket minimerar risken för mänskliga fel, som kan skapa säkerhetsluckor.
Vad ska man som fastighetsägare göra för att erbjuda ett säkert fastighetsnät?
– Först och främst gäller det att förstå vad man levererar nätet till, alltså vilka olika typer av användare man har. Automatiserade lösningar tycker jag också är något som är mycket viktigt att tänka på. Det tredje är att jobba med insyn och att arbeta proaktivt med vad som händer i nätet. I samarbete med Allicon erbjuder vi till exempel möjligheten att upptäcka förändringar i fastighetsnätet. Det kan handla om att samla in data för att tidigt upptäcka störningar i radiomiljön.
Vad är dina tankar om framtidens säkerhet i fastigheter?
– Hotbilden bara ökar och ökar – vilket innebär att fokus på säkerhet också kommer öka. Jag tror att vi alla som jobbar med fastighets-IT måste bli mer och mer medvetna om riskerna. Det finns många möjligheter med AI för både Conscia och Allicon, men vi måste också komma ihåg att hotaktörerna är kreativa även de. Allicon har stor branschkunskap, kontaktnät och god insyn i de olika utmaningarna som finns i en fastighet. Tillsammans med Conscias expertis kring cybersäkerhet kan man som fastighetsägare bli mycket mer motståndskraftig mot olika typer av säkerhetshot.
Vill du veta mer?
Varmt välkommen att kontakta oss!
Andreas Boo, vd Allicon
andreas.boo@allicon.se
073-425 45 66