Från sjukhus hem till patient – stora krav på stabil uppkoppling
När svensk sjukvård nu står inför omställningen att flytta mycket av vården hem till patienten, ställs stora krav på att uppkopplingen ska vara stabil och fungera sömlöst för att vården ska fungera även hemifrån.
– Allicon hjälper oss med erfarenhet och kompetens, säger Christian Bohlin, IT-Infrastrukturstrateg på Västra Götalandsregionen, där man genomför en stor 5G-satsning.
Västra Götalandsregionen bedriver en mängd olika verksamheter inom framförallt hälso- och sjukvård. På sjukhusen används i dag något som kallas dect-telefoni, som innebär att man använder bärbara telefoner för att kommunicera internt. Men den teknologin har börjat nå vägs ände.
– Funktionaliteten lever inte upp till dagens krav, säger Christian Bohlin.
Krav på robusta system
Att ställa om sjukvården enligt en mer modern IT-infrastruktur är ingen svensk företeelse. Runtom i Europa har många initiativ tagits för att flytta mycket av sjukhusvården närmare patienten, något som Västra Götalandsregionen också anammat.
– Vi behöver leverera motsvarande uppkoppling som finns på exempelvis Sahlgrenska hem till ditt sovrum. Vi måste alltså garantera uppkopplingen och det kan vi göra med 5G-teknologin, fortsätter Christian Bohlin.
Just nu används teknologin i olika testmiljöer inom Västra Götalandsregionen. Planen är att under året bygga om infrastrukturen på ett första sjukhus, för att sedan i hög takt implementera teknologin på ett tjugotal sjukhustomter fram till 2028.
– Vi behöver bygga robusta system som fungerar såväl i vardag som i kris. Man ska komma ihåg att sjukhusen inte är fredade i krig. Då måste teknologin internt fungera även om det skulle byggas en vallgrav runt ett sjukhus.
"Operatörerna är en bromskloss"
En bromskloss i sammanhanget anser Christian Bohlin är mobiloperatörerna, som ännu inte har någon utkristalliserad affärsmodell för att stötta digitaliseringsprocessen.
– Jag märker att man är lite avvaktande och försöker hitta sin plats. Här är utmaningen att hitta vägen fram och komma på hur man gör det tillsammans med andra operatörer.
Allicon har för Västra Götalandsregionen varit en viktig komponent när det gäller att hitta lösningar som möjliggör för digitaliseringen av vården.
– Vi är glada över att kunna bidra med både expertis och rådgivning för att påskynda digitaliseringen inom svensk sjukvård, säger Andreas Boo, vd på Allicon.
Han avslutar:
– Jag hoppas att fler förstår värdet av en robust och säker uppkoppling, så att vi kan fortsätta vårt viktiga arbete med att framtidssäkra digital infrastruktur.