ClimateHero: "Det här är hållbarhetstrenderna i fastighetsbranschen"

"Allt fler vill jobba cirkulärt", säger Jennie Berglöf på ClimateHero. Foto: ClimateHero.

Hur bra är fastighetssektorn på hållbarhet? Och vilka är trenderna just nu? På Allicon ser vi digitaliseringen som en möjliggörare för mer hållbara fastigheter – och tog för en tid sedan hjälp av ClimateHero för att undersöka hur en robust digital infrastruktur kan göra stor skillnad för miljön.

De stora trenderna i fastighets- och byggbranschen just nu stavas cirkularitet, digitalisering och klimatanpassningar. Det menar Jennie Berglöf, hållbarhetskonsult på ClimateHero, som bland annat hjälper företag att klimatberäkna och identifiera reduktionsåtgärder. Jennie har också en bakgrund inom samhällsbyggnad.

– Jag märker hur allt fler tänker på att jobba cirkulärt och återanvända material. Istället för att tänka nytt hela tiden ser vi hur material kan återbrukas. 

Hon fortsätter:

– Just byggbranschen är ibland en trubbig och linjär bransch, men i och med att både kommuner, beställare och slutanvändare ställer högre krav, ser vi hur hållbarhetsinitiativen blir som ringar på vattnet.

Mindre slit och släng

Jennie Berglöf pekar på digitaliseringens stora påverkan på hållbarhetsområdet och hur en digital tvilling underlättar arbetet under både bygg- och förvaltningsfas.

– Här ser jag en tydlig koppling till det Allicon gör. När fler upptäcker att man kan få koll på byggnadens inventering genom att ha som en digital karta, ja då blir det mindre slit och släng. Då undviker man kablar i överflöd och skapar förutsättningar för en hållbar förvaltning.  

Man kan minska materialåtgången både vid installation och renovering – samtidigt kan det som installeras nyttjas under en betydligt längre tid. 

För att få fart på klimatomställningen inom bygg- som fastighetssektorn räcker det inte med digitalisering, menar Jennie Berglöf. Digitaliseringen är en möjliggörare men det är också viktigt att höja kunskapen. Kampen mot klockan är också något hon poängterar.

– Vi ser massor av goda exempel som sker, men saker måste hända snabbt. Jag tror på effekten av att om någon gör något bra, då kommer andra haka på.

Nya banor

ClimateHero hjälper privatpersoner och företag att beräkna klimatutsläppen, identifiera reduktionsåtgärder och att bidra till klimatomställningen. Beräkningar för företag bygger på GHG Protokollet. En styrka med denna globala standard menar Jennie Berlöf, är att den bygger på ett överlappande ansvar. Viktiga åtgärder för att få till sänkningar på kort sikt inkluderar nästan alltid en samverkan både uppströms med leverantörer och underentreprenörer, och nedströms med kunder.

Även om byggbranschen har en lång väg att gå, är hon positiv till hur samverkan allt mer verkar bli en trend. Att denna trend håller i sig tror hon är en förutsättning för att omställningen i branschen ska kunna ske i den takt som behövs. 

– Den stora utmaningen är nog att sluta tänka i gamla banor och våga förändra sitt synsätt.

Nästa
Nästa

5G-satsning: ”Stort behov av stabil kommunikation inom sjukvården”