Netnod varnar: Sveriges digitala infrastruktur är sårbar
Karin Ahl, VD på Netnod. Foto: Netnod.
I en tid där digital infrastruktur är ryggraden i samhället, kan vi inte längre kompromissa med säkerheten. På Allicon lyfter vi vikten av robusta och motståndskraftiga lösningar för att möta framtidens utmaningar. Vi har pratat med Karin Ahl, VD på Netnod, och Patrik Fältström, internetpionjär och CSO på samma bolag, om de största hoten och hur vi kan säkra en stabil digital framtid.
Hur robust är Sveriges digitala infrastruktur?
Karin: I min artikel på DN Debatt, ”Internet måste hålla för mer än gulliga kattfilmer”, lyfte jag att vi måste bygga en infrastruktur som klarar mer än bara underhållning. Det saknas tydlighet i ansvarsfördelning och vi är ofta reaktiva istället för proaktiva. När krisen väl kommer står vi handfallna, eftersom vi inte har etablerat en tillräckligt robust infrastruktur i Sverige.
Patrik: Ett stort problem är att organisationer ofta saknar insikt i hur digitala problem påverkar deras verksamhet. Det finns ett gap mellan riskanalys och hur IT-system hanteras i praktiken. Just nu ser vi dubbla missar i dessa analyser.
Är vi rustade för en större samhällskris, som ett cyberangrepp eller en naturkatastrof?
Patrik: Vi har en kultur av ansvarstagande i Sverige, men det brister när det kommer till sektorsövergripande samarbete. Inom enskilda organisationer är vi duktiga, men ju högre upp vi kommer, desto sämre fungerar samverkan. Vi har ett stuprörstänk där ansvaret är fragmenterat.
Karin: Det pågår initiativ för att stärka infrastrukturen, men de måste tas på allvar. Vi ser regelbundna avbrott i tjänster som BankID och Swish – och vi accepterar det! Men om dessa system slutar fungera i en kris, blir konsekvenserna enorma.
Hur står sig Sverige mot övriga Europa i fråga om cybersäkerhet?
Patrik: Sverige har generellt sett en bättre digital robusthet, men vi är också mer beroende av våra digitala system. Vi har digitaliserat snabbt, men inte höjt vår säkerhetsnivå i samma takt. Jag vill gärna lyfta Baltikum, där man digitaliserar snabbt men tänker på robustheten.
Karin: Ja, vi kan lära oss av exempel som Baltikum, där digitalisering och robusthet går hand i hand. Vi har inte haft samma kriser som vissa andra länder och saknar därför den erfarenhet som behövs för att bygga en riktigt säker infrastruktur.
Vilka utmaningar finns inom fastighetsinfrastrukturen?
Karin: Tänk om en livsmedelsbutik plötsligt inte får sina leveranser – det skulle vara en kris för både företag och konsumenter. Vi måste säkerställa att fastighetsinfrastrukturen är robust hela vägen ut till slutanvändaren. På Allicon är ni duktiga på att belysa de bristerna och skapa förståelse för hela kedjan.
Patrik: Jag bor i en bostadsrättsförening med några hundratal lägenheter, där alla har samma operatör. Men vem ansvarar för de aktiva enheterna? Vad händer vid ett strömavbrott? Dokumentation och tydligt ansvarstagande är avgörande – och här har vi mycket att förbättra. Där förstår jag att Allicon gör ett viktigt jobb med att dokumentera allt.
Framtidens digitala hot – vad måste vi göra?
Karin: Vi får inte vara naiva. Världsordningen förändras snabbt, och vi måste identifiera våra brister innan det är för sent. Allt går väldigt snabbt nu i vår världspolitik.
Patrik: Många företag gör redan bra riskanalyser, men de behöver uppdateras och anpassas efter dagens hotbild. Det gäller att inte få panik, utan att strategiskt identifiera och hantera risker och vara öppen för att ändra ens parametrar.
Karin: På Netnod ser vi en ökad oro bland våra kunder, särskilt med tanke på det geopolitiska läget. De vänder sig till oss för att få bekräftelse på att de tänker rätt. Det är tydligt att cybersäkerhet och robusthet blivit viktigare än någonsin.
Karin: Det krävs ordentliga analyser och att hjälp av experter, som Allicon när det gäller fastigheter. Vilka tjänster behöver man kunna tillhandahålla, hur robusta är de och på vilket sätt kan vi förbättra dem? Det är viktiga frågor att ställa sig.
Patrik: Ja, och vi måste bli bättre på att hantera det okända och minimera överraskningar. Om vi vet vad som kan hända och har diskuterat konsekvenserna, kommer vi att vara mycket bättre förberedda. Ett bra tips tycker jag är att om det händer något som påverkar ens verksamhet, dela in det i två delar – antingen som man visste kunde hända, eller det vi kallar ”unknown unknows". Det sistnämnda bör du minimera, så kan du bli så lite överraskad som möjligt.
Låt oss tillsammans bygga en digital infrastruktur som håller – inte bara för kattfilmer, utan för framtidens utmaningar.
Vill du veta mer?
Varmt välkommen att kontakta oss!
Andreas Boo, VD Allicon
andreas.boo@allicon.se
073-425 45 66